gopeking.net

IFK Norrköping, kärlek och politik sedan 4 april 1998

Intervju med David Iwung

Herman22
2015-10-12
Nyheter

Just före slutspurten av säsongen avverkades en intervju med Folkbladets journalist och bloggare David Iwung. Denne svarar nedan på vad som överraskat honom mest med IFK anno 2015, vilket lag han tror vinner Allsvenskan och om hur läget ser ut i Kamraternas trupp inför 2016.

Vad av IFK:s säsong hittills har överraskat dig mest förutom den nuvarande tabellplaceringen?
Spelet. Bort med: lyfta långt, bryta ned motståndarna och fokusera på fasta situationer. In med: kortpassningsspel. En tydlig och klar spelidé att uppspelen ska gå via Ante G upp till Sjölund/Fransson på marken. Den förvandlingen, från ett primitivt Peking till Sveriges mest underhållande lag i sina bästa stunder, är remarkabel.

Vilken faktor tror du främst har varit bidragande till dessa framgångar?
Oj. Svårt att ta ut en enskild. Ante G (varför återkommer man alltid till honom?) vet jag ställde krav efter ett blaskigt 2014 att han ville se IFK bli ett mer spelförande lag. Så en viss påtryckning från kaptenen vägde absolut in.

Vilken av dem spelare som är endast ett gult kort ifrån avstängning, tror du Janne Andersson minst vill avvara i sluttampen?
Tyvärr – har nog redan skett. Han som tvingas se Elfsborg från läktaren. Kujovic gör mål på allt just nu. Sjölund har varit magnifik, men det känns som den blödningen utan “Daja” kan stoppas av Hadenius (mannen som inte kan förlora) eller Lawan för en match.

Alhaji Kamara istället för Emir Kujovic i Borås, hiss eller diss?
Har Janne några andra alternativ? Det var otroligt viktigt för Kamara att få göra det inhoppet senast mot Häcken. Att ösa in mål i U21 är inte riktigt samma sak som att leverera i allsvenskan.

Halmstad BK på Nya Parken, vad förväntar du dig?
Att Pekingborna kramar ur det sista ur ett fantastiskt år. Att de fyller Nya Parken till sista plats. Att även om du firar 35-årig bröllopsdag tar med din fotbollslikgiltiga fru till matchen. Att Kamraterna vinner. Att IFK som klubb bjuder på något extra för att hylla spelarna och tacka publiken.

Malmö FF på bortaplan är inte en match som skämtas bort. Har du sett IFK vinna där inom den tid som journalist och hur tror du laget kommer ta sig an denna match?
Jag har sett Imad Khalili dunka in en vänsterslägga som till slut innebar 1-1. Har sett IFK förlora med 0-2 och pratade då med Morten Skjönsberg efteråt som efterlyste att IFK på sikt skulle ta ett steg till och bli ett mer spelförande lag. Voilá. Men vinna? Nej. Vad gjort IFK så framgångsrikt är att de trott stenhårt på vad de gör – såväl hemma som borta. De har kört sitt spel fullt ut och det finns ingen anledning att ändra något i sista omgången. Även om dubbla mästarna och Champions League-Malmö står på andra sidan. Och ett SM-guld kan ligga i potten.

Vilken av resterande matcher tror du blir svårast?
När vann IFK i Borås senast? När vann de mot Malmö i Skåne? Men med det skrivet: IFK är i strålande form, har en annan respekt och är klasser bättre än vad de varit på mycket länge. Halmstad hemma ska bara köras över.

AIK, IFK Göteborg och IFK Norrköping, vilka anser du vara favoriter till SM-guldet?
Peking. 1) Leder. 2) Medgång. 3) Flyter, otroligt nog, fortfarande under radarn. 4) Gör mest mål. 5) Vittring.

Har du snappat upp några rykten gällande spelare både in och ut inför 2016?
IFK lär säga tack och hej till Lawan. Telo verkar genuint sugen på utlandet men Europaspel med IFK måste locka. Det saknas inte direkt mittbacksalternativ. Skulle Janne anse att Hadenius, Falk Olander och Dagerstål duger som alternativ bredvid Ante G är det nog tillbaka till Göteborg som gäller för Boo Wiklander (som varit ett kanonförvärv ska tilläggas). Gentrit Citaku har inte fått speltiden eller lyftet och behöver just dessa delar nu. Vad gäller kidsen: Edvard Setterberg, Adnan och Kojic är känslan att de får söka sig vidare.

Bonusfrågor: 

Hur kommer Folkbladet följa Pekings resa i Europa nästkommande år?
Folkbladet sliter på med samma glamorösa förutsättningar som Åtvidaberg. Skillnaden är att vi hänger med – och ska försöka göra det så gott vi kan i en blödande bransch. Hoppas att det ska finnas tillräckligt med deg för att ta rygg på Kamraterna. Givetvis.

Är Daniel Sjölund bättre än Mikael Lindskog?
Han är i alla fall en bättre passningsspelare och har en bättre blick. Men det är inget negativt mot Sjölund – Lindskog är helt enkelt ett speluppfattningsgeni.