gopeking.net

IFK Norrköping, kärlek och politik sedan 4 april 1998

Om gopeking.net

Sidans historia

1998

Den fjärde april 1998 föddes hemsidan ”IFK Norrköping – inofficiell hemsida”. Jörgen Löwenfeldt hade länge funderat på att starta en sida om sitt favoritlag, men aldrig kommit till skott förrän nu. Den såg inte mycket ut för världen, men den handlade om något mycket väsentligt, IFK Norrköping. Vid den tiden fanns det endast en till hemsida om norrköpingskamraterna, den officiella hemsidan. Efter datortrubbel hade den sidan legat nere i flera månader, saknaden efter en IFK-sida var enorm. Sidan var simpel och inte alls speciellt märkvärdig och innehållet var tänkt att bestå av en krönika (som Jörgen aldrig orkade skriva) och en gästbok (som ingen skrev i). I dag skulle en sådan hemsida aldrig ha överlevt, men våren 1998 visade sig vara precis rätt ögonblick. ”IFK Norrköping – inofficiell hemsida” blev nämligen den enda IFK-sidan på hela internet. Besökarna kom efter ett tag och gästboken blev ett naturligt forum för alla fotbollsfantaster och gnällbänksprofiler som Otis, ThePro (Göran Åberg), Laya, Kimbala (Kim Silander), Killer och Jason (Magnus Ramstedt) skrev inlägg redan då.

2000

Efter år som ensamvarg beslöt till slut Jörgen sig för att låta nya skribenter få ta plats på sidan. Sommaren 2000 tillkom Johan Molinder, Kim Silander och Per Sennmalm. Go Peking fick ett uppdateringssystem och också en egen domän. Från att ha haft start.at/ifk som adress kunde nu besökarna nå oss på adressen gopeking.net. Webbhotellet Forss hade gått in som sponsor och såg alltså till att gopeking.net helt gratis fick sin domän och plats på webbhotellet. Detta revolutionerade Go Peking totalt och trots en ganska trög start började besökarantalet stiga uppemot ett par hundra om dagen. Sidan såg ut ungefär som tidigare, men fick några mindre finputsningar. Faktum är att den design som förra versionen av Go Peking hade kom till redan hösten 1999. Tack vare några mindre justeringar lyckades den överleva i tre år, mycket lång tid i hemsidevärlden.

Under hösten 2000 tillkom Magnus Ramstedt och Go Peking anordnade sin första Go Peking-träff i samband med avslutningsmatchen mot Örebro SK (2-1 till IFK). Den största Go Peking-händelsen var när Olle Nordin gick till AIK och Tor-Arne Fredheim tillträdde som ny förstatränare. Go Peking blev också erbjudna att ta över Norrköping-sidan på det då nystartade SvenskaFans.com, men tackade nej.

2001

Detta år blev på sätt och vis det riktiga genombrottet, IFK kunde för första gången mäta sig med de stora publiklagen – på läktaren, men också på webben. Go Pekings besökarantal sköt i höjden i och med direktrapporter från träningsmatcher och intervjuer med spelare. Vi var öppet kritiska mot den sittande styrelsen och dess brist på ambition. Året avslutades med ett nervkittlande kvalspel och att Fredrik Lundberg investerade stort i fotbollsverksamheten. IFK skulle bli ett topplag igen. Go Pekings två enskilt största händelser var efter säsongen när IFK skulle presentera sin nya förstatränare samt när Thomas Olsson skulle skriva på nytt kontrakt. Hundratals människor befann sig på hemsidan och följde skeendet minut för minut.

2002

Go Peking snittade nu på nästan 2000 besökare om dagen, IFK värvade spelare på löpande band och folk sparkades hit och dit. Kim och Magnus från Go Peking befann sig på årsmötet och fick valberedningen utbytt, något som gav eko i lokalpressen. Trots IFK:s sämsta år genom tiderna var publiken bättre än någonsin och intresset på topp. Hur dåligt det än gick för laget slöt 11 000 galningar upp vid nästa hemmamatch och många av dem besökte Go Peking. Under sommaren försökte Kim Silander, Rolf Högqvist (Peking Fanz) och Åke Bjerselius (IFK Norrköpings supporterklubb) att störta styrelsen, ett försök som misslyckades, men som gav stora rubriker i landets stora tidningar. Go Peking-redaktionen utökades under sommaren med Carl Linderson och under hösten med Marcus Langbrandt. Två etablerade namn med stor potential. Året avslutades i superettan och dagarna efter presenterar Go Peking version 4. IFK hade aldrig varit sämre och Go Peking hade aldrig varit bättre.

2003

Tyvärr anpassade sig aldrig IFK Norrköping till gopeking.nets nivå och första året i superettan blev fasligt rörig med supporterstrejk, fiaskomatcher, sparkade tränare och sportchefer och till sist en niondeplats. Gopeking.net skrev rapport och kom med spelarbetyg från varenda en av IFK:s matcher. Med en helt ny styrelse, så när som på ordföranden, kände supportrarna trots allt hur förändringens vindar svagt blåste genom Norrköping.

2004

Året inleddes med en maktstrid. Ordförande Roger Ekström valde att avgå och valberedningens kandidat Magnus Nilsson fick tampas med Peking Fanz och supporterklubbens förslag, Pelle Holm. Det blev ett rafflande årsmöte där till slut Björn Johansson blev IFK:s nye ordförande. Året präglades av förändring. Många spelare lämnade, etablerade, dyra och med allsvensk rutin och många kom in, orutinerade, billiga och med rutin från division II- och III. Det slutade med en fjärdeplats. Själva säsongen var för gopeking.net ett misslyckande då sidan plötsligt slutade upp med att kontinuerligt följa upp laget och dess matcher. Av någon anledning sjönk inte besökarsifforna nämnvärt utan låg på 1500 om dagen, till skillnade från de dryga 2000 som sidan hade när den var uppdaterad. Detta skapade dåligt samvete hos redaktionen så i november månad bestämde vi oss för att dra igång allt igen – precis som IFK.

2005

Den tredje säsongen i superettan skulle bli den sista. Det är nu vi ska upp! Sa vi. Igen. Men det blev inte så. I själva verket stagnerade klubben, efter en stark inledning av serien, med segrar mot toppkonkurrenterna Öster och AIK gick plötsligt allt snett. Tränaren Stefan Hellberg avgick på eget bevåg i juni månad. IFK grunnade länge och väl på vem som skulle ersätta. Det blev andretränaren Tony Martinsson. Tills vidare. Men tills vidare kom att gälla säsongen ut, då IFK var långt ifrån allsvenskan, kom dock till semifinal i cupen (förlust mot Åtvidaberg) och Mats Jingblad ersatte. För gopeking.net var 2005 en sömnig säsong, manualen kastades i papperskorgen och sågades analytiskt i krönikor. Kim Silander hittade roligare saker att göra. Jörgen avsade sig under sommaren sitt supporterskap, med motiveringen ”Jag har sett den här matchen tidigare. Då borde jag ha rest mig och gått hem redan i pausen”. Och så blev det. Gopeking.net levde endast i form av nye reportern Jesper Skullman, som kom att utföra stordåd och få igång de övriga inför säsongen 2006. Värt att notera: Gopeking.net, i sin nuvarande form, nådde under året sitt 2 miljonte besök.

2006

Mats Jingblads första säsong som tränare slutade med en fjärdeplats. Det blev ett år med två olika ansikten. Efter en blytung inledning bytte Jingblad taktik, teknik gick före fysik, och plötsligt spelade IFK boll på ett sätt som var obekant för våra superettanögon. Och det gick nästan vägen. För gopeking.net bestod året framförallt av ytterligare spelsystemsutredande och Jesper Skullman-scoop. Mest minnesvärd var den senares intervju med IFK-ordföranden Lundin, och den påföljande frågesporten där den gode Lundin endast mäktade med 1 rätt på 15 frågor. Efter det försämrades gopeking.net:s relation med IFK märkbart. De revolutionära takterna som sajten gjort sig känd för syntes tydligast på Gnällbänken, där signaturer som Nisse K och Joro stod högst på barrikaderna, för vår inre blick iklädda kostymer och lackskor, och grundligt förklarade på vilket sätt IFK-styrelsen misslyckats. De övertygade många, dock inte valberedningen. Värt att nämna är också arbetet med att ta fram framtidens gopeking.net. Mycket arbete lades ner av nya redaktionsmedlemmen Daniel Froste, men sidan kom att dröja, och blev aldrig publiceringsklar under året.

2007

Året rivstartade med att Jesper Skullman avslöjade vad som hade förekommit bakom kulisserna i förhandlingen med Mirza Jelecak. Det uppskattades inte av IFK, som i fortsättningen svarade ”inga kommentarer” på Jespers frågor. IFK gjorde dock sitt bästa för att höja Silly Season-temperaturen, genom att göra tabbe efter tabbe, två-tre värvningar blev i slutändan sex stycken. Nya gopeking.net lanserades och drömprojektet Nya Parken klubbades igenom. Supportrarna såg, än en gång, med tillförsikt på framtiden. 2007, 110 efter IFK:s födelse, skulle klubben upp igen. Och så blev det. Firandet på Tyska torget är en klassiker. Liksom de nya gopeking.net-medarbetaren Olof Hansson. Det var det här året som vi började sända radio. Först ut blev en sändning med Go Peking-galan.

2008

Första gästen i GoRadio var Marcus Birro. En talför man som innan sändningen meddelat att han börjat hålla lite på IFK. David Nordbeck och Janne Hellström var två andra gäster. Liksom Fredrik Ringborg. Året präglades annars av ett förlorande allsvenskt IFK, som hamnade på en mindre hedervärd sistaplats. Amuneke, Jingblad och Magro fick ta skulden. Samtidigt som Hans Lundin inte fick fortsatt förtroende av valberedningen. Men innan dess han han skriva ett antal mindre gynnsamma avtal.

2009

Peter Hunt tog över som IFK-ordförande. På årsmötet kom beskedet att ekonomin var i botten. Under ett års tid var också ekonomin det som alla pratade om, fram till IFK och kommunen kom fram på en lösning: Att IFK skulle köpa Parken. I GoRadio-studion fanns bland andra Peter Hunt och Pelle Holm. Och Tommy Wisell och Stefan Söderberg. Tommy avslöjade i sändning att han kunde tänka sig hjälpa IFK igen. Så blev det också. Under året blev Josef Sällqvist redaktionsmedlem.

2010

Gopeking.net gav sig in i tv-branschen. Plötsligt kunde vi direktsända träningsmatcher. Något som ledde till att vi tillsammans med Monoscopio och Bonnier-bolaget C Sports kunde sända samtliga IFK-matcher som inte sändes i vanlig tv. En stor framgång för oss. Inte minst då dessa matcher var mycket sedda. Kommenterade gjorde bland andra Jörgen Löwenfeldt, Leif Hämälä, Josef Sällqvist och Olof Hansson. Under detta år gick IFK som tåget. Tränaren Göran Bergort fanns i GoRadio-studion och imponerade på redaktionen. Men när avancemanget var ett faktum fick han sparken.

2011

Allsvenskan! Dessutom med nya gopeking.net. Den bästa hemsidan hittills.

2023

Tidigt på året hotades gopeking.net av nedläggning när dåvarande admins kastade in handduken efter att ha hade hållit sajten levande med egna medel under många års tid. Sidans design var föråldrad, funktioner trasiga och modereringen bristfällig. Nyheter, krönikor och annat innehåll hade inte publicerats på flera år. Men Gnällbänken levde vidare och var fortsatt den naturliga mötesplatsen för supportrarna.

Under våren kraftsamlade över 100 personer för att hålla sajten levande. Man samlade in pengar och fick hjälp av Consid, en stor webbyrå för att bygga en ny, modern sajt. Nya gopeking.net lanserades 28 juni 2023. Supportrarna kunde andas ut.

Bilden på framsidan är tagen av Nicceeo och uppladdad via Wikimedia Commons under CC BY-SA 3.0. Bilden har modifierats med ett färgfilter och optimerats storleksmässigt.

Sponsra gopeking.net

IFK Norrköping, kärlek och politik. I över 25 år har gopeking.net och Gnällbänken varit den naturliga mötesplatsen online för oss IFK:are. Det har diskuterats startelvor, manualer, tränarfrågor, transferrykten, kioskutbud, ledarskapsstrategier, kärleksproblem, Proust och svensk inrikespolitik. Det har organiserats samresor och tårtöverlämningar, lånats ut cyklar, samlats in pengar, gjorts radio-intervjuer med Birro och Stjernkvist, hållits säsongsgalor och spelats organiserad fotboll i Korpen.

Sajten drivs ideellt och för att täcka kostnader för webbhotell, teknisk utveckling och underhåll finns möjlighet för de som vill att vara sponsorer. Sponsorer får en guldstjärna vid sitt namn på Gnällbänken. För en liten peng kan vi alla som har möjlighet hjälpas åt att hålla sajten levande. Kontakta jesper@gopeking.net om du har förslag på hur du kan hjälpa sajten på andra sätt.

Bli sponsor genom att klicka på ett av följande alternativ:

Betalning sker via kwikk och öppnas i ett nytt fönster