gopeking.net

IFK Norrköping, kärlek och politik sedan 4 april 1998

Tre matcher- nio poäng

Herman22
2015-10-01
Nyheter

Under en period på åtta dagar avverkade IFK tre av säsongens totalt 30 omgångar. Ur denna intensiva tid lyckades man plocka med sig samtliga maximala nio poäng vilket ger goda förutsättningar inför sluttampen. Men hur såg matcherna ut siffermässigt och vad kan vi ta med oss från dessa?

Ur ett perspektiv från Nya Parken gällande antalet betalande åskådare var dessa matcher härliga att åskåda. Även om publiksiffran mot GIF Sundsvall, 9023 var lägre än det dåvarande publiksnittet per match så ska det sägas att ur en mer kontextuell synvinkel är denna riktigt bra. Exempelvis så var siffran högre än det publiksnitt IFK har haft totalt sett på en hel säsong sedan år 2002 och senaste gången Sundsvall välkomnades var det endast 5271 besökande. Endast tre dagar senare var Djurgården i Norrköping och det spåddes ännu en publikfest på Parken, vilket har varit faktum år 2015 när lag från Stockholm tagit resan söderut mot Peking. Denna gång blev det dock årets lägsta siffra vid besök från 08-land med 12322 personer i publiken. Det bör dock tilläggas att till skillnad från tidigare matcher så var det väldigt få djurgårdare på plats kontra antalet hammarbyare och aikare som i princip vallfärdade till Parken. Totalt sett bjöd denna veckan på 21345 åskådade, vilket är per spelade match är högre än det publiksnitt som man både gick in i veckan med och avslutade densamma med. Målet nu enligt IFK Norrköping är att när säsongen är färdigspelad att ha ett publiksnitt på 10 000 personer per match. Ett högt mål kan tyckas eftersom varken Halmstad eller Häcken lär ha några större bortaföljen till dessa matcher, men samtidigt så spelar IFK om placeringar som under detta decennium inte funnits på kartan. Om norrköpingsborna någon gång borde söka sig till Södra Promenaden och Nya Parken är det rimligtvis nu, då ingen vet när denna chans nästa gång kommer att dyka upp.

Under de tre matcher som spelades gjorde kamraterna hela elva mål framåt vilket kan anses vara enormt starkt, oavsett prestationsnivå hos sina respektive motståndare. Att lyckas göra 3,67 mål per match är väldigt starkt trots faktorer som att detta endast var under en kortare period samt att motståndarförsvar möjligtvis inte är helt nöjda med de prestationer som kan summeras i efterhand. Att göra fler mål under en kortare period än vad det totala snittet är, kan ses som ganska vanligt vilket även är fallet här eftersom att IFK under detta år har producerat 50 mål på 26 omgångar. Det innebär nästan 2 mål per match och detta gör dem till det lag som gör mest mål i hela Allsvenskan. Hur gick det bakåt då? Dessvärre lyckades grabbarna på planen inte hålla någon nolla utan inkasserade mål bakåt alla tre matcher. Totalt blev det fyra insläppta mål och målskillnaden 11-4 vilket ger en kvot på +7.

Antal avslut var 55 st, vilket get ett snitt på 18,3 avslut per match. Detta bevisar endast det Janne Andersson själv påtalat under säsongen, nämligen att IFK tar sig till avslut och att man gör det kontinuerligt. Dessa 55 skott sprids ut på 21 mot Sundsvall, 19 mot Djurgården och 15 mot Gefle. Med så få matcher är det svårt att dra några generella slutsatser, men det går utläsa att likt dem 21 omgångarna innan denna vecka så skapar IFK fortsatt många målchanser. Att skapa målchanser är statistiskt sett en bra variabel för att vinna fotbollsmatcher ur ett längre perspektiv och med detta i åtanke gjorde IFK Norrköping offensivt sett tre goda matcher. Eftersom laget gjorde 11 mål på dessa 55 avslut under denna period, är det relativt enkelt att räkna ut att IFK satte var femte skott som avlossades Defensivt, hur många skott släppte Peking till då? Jo över tre matcher lyckades gemensamt Sundsvall, Djurgården och Gefle avsluta 21 gånger. Ur dessa 21 avslut gick 4 av dessa i mål och likt ovan så släpper laget dessutom in i princip var femte skott. Med dessa siffror i åtanke så ser man att IFK behövde i princip lika många avslut som motståndarna för att göra mål och skillnaden blev att man tog sig till fler avslut. Då IFK sköt 55 skott och motståndarna 21 så har man ett positivt överskott på 34 skott över tre matcher, vilket blir ca 11 stycken per match. Så under dessa åtta tuffa dagar lyckades IFK att avsluta ca 11 gånger mer per match än sina motståndare. Behöver lagen ifråga dessutom lika många skott för att göra mål, ja då blir det ganska logiskt att IFK står som slutsegrare över dessa tre matcher.

Nackdelen med denna statisk som tagits fram ovan är att den endast gäller över tre matcher, vilket är ett väldigt kort intervall för att göra några större bedömningar och analyser utav. En mer seriös analys skulle behöva mer data och material att nyttja men även mer parametrar att mäta utifrån. Det statistiken dock kan bidra med är en intressant fingervisning över hur veckan såg ut och gärna generella drag över vad vi kan hoppas se mot Häcken.